Je bekijkt nu Cursiste Dianca: ‘Dikaion verstrekte me precies het juiste gereedschap’

Cursiste Dianca: ‘Dikaion verstrekte me precies het juiste gereedschap’

  • Leestijd:4 minuten gelezen

Na afloop van elke cursus is er weer een tiental cursisten klaargestoomd voor het échte werk; het bestrijden van onrechtmatige bewoning. Enthousiast verlaten ze de cursuszaal. Maar hoe gaat het dan verder? En hoe wordt de cursus ervaren? Wij raakten in gesprek met Dianca van Waterweg Wonen.

Zo’n 10 jaar werkt Dianca voor woningcorporaties. De laatste 2,5 jaar werkt zij voor Waterweg Wonen in Vlaardingen als Wijkmeester Sociale Aanpak. Zij is dagelijks in de wijk en komt daarbij regelmatig achter voordeuren. Dat haar werk divers is, maakt het volgens haar zo leuk.

Hoe kwam je bij Dikaion terecht?

“Door persoonlijke contacten met huurders hoor ik nog eens wat.”

Regelmatig krijg ik toegefluisterd dat het niet klopt bij de buren, dat er nooit iemand thuis is of dat er steeds andere mensen in de woning zijn. 

Dit aanpakken kost erg veel tijd, tijd die wij vaak niet hebben. Belangrijk zijn bewijzen die moeilijk te verkrijgen zijn. Zeer frustrerend, vooral als onderhuurders ook nog eens voor overlast zorgen. Ik ben een Wijkmeester Sociale Aanpak, geen consulent sociaal beheer, ik voelde dat ik kennis en gereedschap miste. Dat had ik nodig. Dus schreef ik mij in voor de cursus Aanpak Woonfraude bij Kjenning die door Dikaion wordt verzorgd.”

Welke verwachtingen had je van de cursus?

“Via Google en Youtube had ik mezelf al training gegeven. Hoe dieper ik hier in dook hoe meer ik hier verder over wilde leren. Ik wist niet wat ik kon verwachten van deze cursus. Maar ik zou al blij zijn met wat extra ‘tips and tricks’. Ik was erg leergierig en besloot er zo veel mogelijk uit te halen.”

Wat vond je van de cursus? 

“Ik hoefde tijdens die twee dagen geen moeite te doen om bij de les te blijven.

De beide heren hadden een boeiend programma met een goede opbouw en volop afwisseling. De groep bleef actief betrokken en er was een open sfeer, erg fijn dus.

Er was ruimte voor iedereen en er werd goed ingegaan op de vragen vanuit de groep.

Dikaion verstrekte het gereedschap wat nodig is om bewijzen op een snelle manier in handen te krijgen. Dat was het allerbelangrijkste wat er voor mij uitsprong; in zo weinig mogelijk tijd een zaak met alle nodige bewijzen te zien rond te krijgen? ‘Hier kan ik wat mee’.”

Heb je de informatie en tips van de cursus al toe kunnen passen binnen jouw dagelijkse werkzaamheden? 

“Enthousiast kwam ik terug bij Waterweg Wonen. In overleg met Consulent Beheer begon ik met een adres waarover een zwaar vermoeden bestond dat de woning werd onderverhuurd. Ik deed mijn huiswerk en verzamelde alles wat ik over onze eigen huurder en de mogelijke onderhuurders kon vinden.

Met een collega stond ik onaangekondigd aan de deur. Voor de bewoners dus onverwacht. Er werd open gedaan door mensen van een andere cultuur dan waaraan we de woning hadden verhuurd. Dat was dus gelijk Bingo!

Vriendelijk maar doortastend vroegen we of we binnen mochten komen, dat mocht. Daarop volgde een rustig, vriendelijk gesprek. We zeiden dat we van alles op de hoogte waren en we nodigden de onderhuurders uit om hun verhaal te doen. Ze waren daar heel open in. Daarna ging het snel.

De hoofdhuurder zag in dat hij maar het beste de huur op kon zeggen. In tien uurtjes, in nog geen twee weken dus, was de woonfraudezaak opgelost.

We hebben nu een top 10 woonfraude lijst die we aan gaan pakken met dit gereedschap!”

Ben je geïnteresseerd in een terugkomdag wanneer deze georganiseerd zal worden?

“Ik ben erg geïnteresseerd in een terugkomdag. Die twee cursusdagen waren propvol informatie en ik denk dat een stukje herhaling en aanvulling het werk alleen maar beter en completer maakt.

Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen van collega’s, waar ik misschien nog iets van op kan steken. Kom maar op dus, met die terugkomdag!”